officials101-header--welcome


Sports Trivia Collection


for Referees and Umpires


Question mark man on top TriviaThe Sports Trivia Collection is packed full of facts and little tidbits of referee and umpire history. Use this page to create your own Trivia game or just to browse the historical and fascinating list of moments in sports.

I have been a collector of trivia and facts ever since my grandfather gave me a little book of facts as a birthday gift when I was very young. That was a quite while ago now, when most of my reading material was still on paper (for real). Picking out interesting posts about important moments in sports history has made this collection one of my favorite ones to build.

Bottom of the 6th Norman Rockwell TriviaHave fun finding quick trivia questions and the answers to contribute to trivia night at your home association officiating meeting. Maybe even take them down to the big game at your local pub. Of course all of the questions and answers are related to sports officiating.

You can explore the entire website and come up with 1000’s of other great trivia questions from every sport you can imagine if you want to, and I encourage you to do just that. Just for fun, I have put together these great 20 trivia questions for you to ponder on. The answers to these questions can all be found in the collection of posts below. If you are in a real hurry though, I have given you the answers at the bottom of the page.

Are you ready? Let’s go!

20 Sports Trivia Questions about Referees and Umpires

1) Can you name the referee in the 1st Super Bowl game?

2) Which Hall of Fame MLB Umpire was known for wearing polka dot bow ties?

3) Who is the only football referee to appear on the box of a video game (so far)?

4) Other than a herd – What do you call a herd of zebras?

5) In what year did it take 4 strikes to strikeout a batter in Major League Baseball?

6) In what year was IFAB (the rules masters for football) created?

7) Who was the 1st American to referee an NHL hockey game?

8) Who was the 1st referee to wear the black and white stripes?

9) How many plays will an NFL referee officiate in a typical season?

10) Who was the 1st female umpire to officiate a Wimbledon final?

You are halfway! How are you doing?

11) Who is credited with inventing the Instant Replay?

12) Can you name the youngest referee to officiate in an English Premier League Football match?

13) Eugene Corri, the 1st boxing referee to step inside the ring to officiate a fight in 1907 also played himself in which 1927 Alfred Hitchcock movie?

14) Can you name the cricket umpire who became the 1st Prime Minister of Australia?

 15) In what year did the NBA approve having 3 basketball officials on the court?

16) Who was the last NHL referee to wear jersey #1?

17) Can you name any 2 of the 3 umpires in the Norman Rockwell painting, Bottom of the 6th?

18) In 1974, the 1st red card ever issued in a World Cup game was handed out by which referee?

19) Which famous aviator was also famous for being the 1st female referee at the Indy 500?

20) What year did Barry Mano publish the 1st Referee Magazine?

Scroll down for the answers and see how good you are!

If you like this page, you may also enjoy these Officials101 Collections:


Birthdays 101 Collection
History 101 Collection
On This Day 101 Collection
TV and Movie Officials 101 Collection


Please take a moment to visit our friends, sponsors and supporters. Thank you!


Please enjoy our Sports Trivia Collection for Referees and Umpires!



Answers to the 20 Trivia Questions above:

1) Can you name the referee in the 1st Super Bowl game in 1967?
Answer: Norman Schachter.

2) Which Hall of Fame MLB Umpire was known for wearing polka dot bow ties?
Answer: Jocko Conlan

3) Who is the only football referee to appear on the box of a video game (so far)?
Answer: Pierluigi Collina

4) Other than a herd – What do you call a herd of zebras?
Answer: A dazzle or a zeal.

5) In what year did it take 4 strikes to strikeout a batter in Major League Baseball?
Answer: 1887.

6) In what year was IFAB (the rules masters for football) created?
Answer: 1886

7) Who was the 1st American to referee an NHL hockey game?
Answer: Bill Chadwick.

8) Who was the 1st referee to wear the black and white stripes?
Answer: Lloyd Olds.

9) How many plays will an NFL referee officiate in a typical season?
Answer: About 2200 plays.

10) Who was the 1st female umpire to officiate a Wimbledon final?
Answer: Georgina Clark.

10 out of 10 so far?

11) Who is credited with inventing the Instant Replay?
Answer: Tony Verna.

12) Can you name the youngest referee to officiate in an English Premier League Football match?
Answer: Michael Oliver was 24.

13) Eugene Corri, the 1st boxing referee to step inside the ring to officiate a fight in 1907 also played himself in which 1927 Alfred Hitchcock movie?
Answer: The Ring.

14) Can you name the cricket umpire who became the 1st Prime Minister of Australia?
Answer: Sir Edmond Barton.

15) In what year did the NBA approve having 3 basketball officials on the court?
Answer: 1988.

16) Who was the last NHL referee to wear jersey #1?
Answer: Bruce Hood.

17) Can you name any 2 of the 3 umpires in the Norman Rockwell painting, Bottom of the 6th?
Answer: Larry Goetz, John ‘Beans’ Reardon and Lou Jorda.

18) When Dr. James Naismith invented basketball, how many rules were there?
Answer: 13.

19) Which famous aviator was also famous for being the 1st female referee at the Indy 500?
Answer: Amelia Earhart.

20) What year did Barry Mano publish the 1st Referee Magazine?
Answer: 1976.

Well, there you go and now you know. I hope you had fun and aced them all. Be sure to explore the rest of Officials101 to come up with your own set of great trivia questions.

There are over 100 pages of referees and umpires across the website, highlighting dozens of sports. The site was created using over 10,000 Twitter posts and retweets. Plus, we added hundreds of links, videos and podcasts from around the world. Providing easy access to education, entertainment and important information to sports officials of all stripes. Thanks for visiting today. We hope to see you again! Have an excellent day!


Trivia Collection for Referees and Umpires created by @Officials101T


Officials101 header Thank you Footer


The ‘Follow’ button below refers to Blog Posts only, but not the posts within the collections.

Share This: